fbpx

Čak i najsofisticiranijem Google Ads nalogu je potrebno čišćenje sa vremena na vrijeme. A koji je bolji trenutak za to od Nove Godine?

U ovom vodiču ćemo vas provesti kroz korake koji su vam potrebni da biste vaš Google Ads nalog brzo osvježili za 2020 godinu. Nakon što jednom prođete ove korake, shvatićete da vam zaista ne treba previše vremena da poboljšate vaš nalog. Ove korake bi bilo dobro da prođete bar jednom mjesečno.

Odredite ključne KPI metrike

Vaši ključni pokazatelji uspjeha Google Ads-a ili KPI-ovi su metrike koje koristite za određivanje uspješnosti vaših Google oglasa. Svaka organizacija ima različite KPI-eve u zavisnosti od toga šta želi da dobije od Google oglasa. Na primjer, ako vam je glavni cilj da privučete saobraćaj ka vašem web sajtu, neki od vaših KPI-a vjerovatno će uključivati klikove i stopu klikova (CTR). Ili, ako vam je prioritet da mjerite preuzimanje sadržaja, neki KPI-ovi bi uključivali konverzije, stopu konverzije i troškove po konverziji (CPA).

Identifikujte KPI metrike koje ne postižu željene rezultate

Da biste imali metrike kojim treba težiti (i znali kada ih ne postižete), moraćete da razmislite o vrijednosti koju određena akcija vrijedi vašoj organizaciji. Na primjer, ako neko preuzme vaš sadržaj, koju vrijednost to donosi vašem biznisu? I koliko ste spremni da platite za to? Metrika koju dobijete je vaš ciljni CPA.

Osim CPA, ostali uobičajeni KPI-ovi uključuju ocjenu kvaliteta, CTR, stopu konverzije i udio u ukupnim impresijama. Možda ćete samo težiti neprekidnom unaprijeđivanju nekih od tih metrika na osnovu istorijskih podataka, umjesto da imate određenu cifru koja vam je cilj. U svakom slučaju je bitno da upoređujete rezultate sa ciljevima.

Testirajte različite strategije bidovanja

Strategija automatizovanog bidovanja zahtijeva manje vremena. Pomoću ove strategije kažete Google-u šta vam je cilj: konverzije, vrijednost konverzije, klikovi ili udio u impresijama. Jednom kada odaberete cilj, od vas će se tražiti da popunite neke informacije o ciljanom ili maksimalnom trošenju na osnovu cilja na koji se fokusirate. Nakon toga Google algoritam prilagođava bidovanje za vas u skladu sa postavkama.

S druge strane, manuelno bidovanje vam daje mogućnost da sami bidujete na ad grupe i ključne riječi na osnovu sopstvene procjene njihovih performansi. Ova opcija omogućava vam veću kontrolu nad bidovanjem. Dakle, vaša odluka o strategiji bidovanja na kraju se svodi na to koliko vremena i truda ste spremni uložiti u bidovanje i koliko kontrole želite da imate.

Dodajte više negativnih ključnih riječi

Dodavanje negativnih ključnih riječi jedan je od najlakših načina za smanjivanje nepotrebnih troškova na vašem Google Ads nalogu. Budući da se pojmovi za pretragu koji rezultiraju prikazivanjem vašeg oglasa neprestano mijenjaju, važno je pregledati ih, odabrati nevažne i dodati ih kao negativne ključne riječi. Poželjno je napraviti spiskove negativnih ključnih riječi za svaku kampanju ponaosob.

Napravite Publiku za Retargeting

Sve dok na vašem sajtu imate instaliran Google Pixel i imate dovoljno posjetilaca da ispunite minimalne Google-ove zahtjeve za retargeting, možete da osvježite vaš Google Ads nalog dodavanjem publike za retargeting. Ovim putem možete prikazivati oglase ljudima koji su već posjetili vaš web sajt.

Uvijek je dobra ideja da smislite kreativan način da se oglašavate retargeting publici – time lako dolazite do korisnika koji su već pokazali interesovanje za vaše proizvode ili usluge. S obzirom da je ova publika već upoznata sa onim šta nudite, veća je šansa da će postati vaši kupci ili korisnici.

Pomoću ovih 5 koraka možete biti sigurni da ćete novu godinu započeti poboljšanim Google Ads nalogom koji će vam pomoći da postignete vaše poslovne ciljeve. Kada pravite izmjene na vašem nalogu, bitno je da pratite koje ste izmjene uveli i kakvi su rezultati istih. Ako imate baš obiman Google Ads nalog sa mnogo kampanja, bolje je početi sa mijenjanjem samo par kampanja u početku kako biste mogli da lakše pratite rezultate.