fbpx

Mnogi PPC marketari koji ulaze u industriju često su bombardovani nebrojenim PPC mrežama koje su im dostupne. Dvije najčešće diskutovane mreže za oglašavanje su Bing oglasi i Google oglasi. S obzirom da su ove dvije mreže najduže prisutne na tržištu, velika je šansa da je većina ljudi imala makar neko iskustvo sa njima.

Budući da marketari uvijek žele da izvuku najbolji povrat na investiciju iz svoje potrošnje na oglase, koju PPC mrežu treba da koriste? Zašto neko treba koristiti Bing oglase prije Google Oglasa obrnuto?

Evo svega što treba da znate o Bing oglasima u odnosu na Google oglase i koju mrežu bi trebalo da koristite za oglašavanje.

Bing Oglašavanje vs Google oglašavanje

Do 2006. godine Google je dominirao ovim tržištem. Bing je lansiran 2006. godine pod nazivom MSN i kasnije su preimenovali svoj sistem u Bing Ads.

Kako bismo vam pomogli u odluci koju mrežu da koristite, osvrnućemo se na neke razlike među njima i prednosti koje nude.

Razlika u troškovima

Zbog svoje popularnosti, Google ima prosječnu cijenu klika od 2$, dok je prosječna cijena klika na Bing-u 1.54$. Osim cijene, neophodno je razmotriti i vjerovatnoću konverzije saobraćaja sa svake mreže.

Iako je tačno da je na Bing oglasima obično manja konkurencije za iste ključne reči u poređenju sa Google oglasima, kvalitet i demografiju uvijek treba uzeti u obzir.

Pokrivenost mreže

Nije tajna da je Google najveći pretraživač na svijetu i da ima stotine miliona posjetilaca svakog dana. Budući da je Google-ov pretraživač takođe dio njihove mreže Google oglašavanja, ne čudi podatak da Google ima udio od 93% na tržištu pretraživača dok je Bing-ov udio samo 2.32%.

Budući da Bing ima značajno manji tržišni udio u poređenju s Google-om, činjenica da nemaju ni blizu toliko prometa ili dosega ne čudi.

Demografske razlike

Demografska statistika može izgledati neobično za poređenje kada govorimo o dva najveća pretraživača na svetu, ali zapravo postoji velika razlika između korisnika.

Mladi često koriste Google mnogo više nego bilo koji drugi pretraživač, što znači da ako želite da ciljate mlađu publiku, onda je Google vaš najbolji izbor.

Vrste oglasa

Kada je u pitanju vrsta oglasa dozvoljenih na mrežama, Google i tu ima znatnu prednost. Google konstantno inovira u oblasti novih tipova oglasa i izbacuje nove opcije impresivnom brzinom.

Dobar primer za to su Google-ovi oglasi za pozive. Ovi oglasi se prikazuju samo na mobilnim uređajima i omogućavaju korisniku da klikne na telefonski broj kako bi započeo direktan poziv. Bing još uvijek nema ovaj tip oglasa, i iako se mnogi zalažu za njihovo uključivanje, malo je vjerovatno da će ih Bing dodati.

Bing vs Google oglašavanje zaključak

Kao što vidite, glavne razlike između ove dvije mreže su cijena po kliku, doseg i demografske karakteristike. Google ima tendenciju da bude skuplji zbog većeg nivoa konkurencije i popularnosti, a takođe ima i mnogo veću mrežu za oglašavanje.

Bing je i dalje sjajan konkurent Google-u sa svojom mrežom, ali trenutno ga nedostatak tržišnog udjela čini sekundarnim izborom. Iako je Bing posljednjih godina uspio da poveća svoj udio na tržištu pretraživača, pred njim je još uvijek dug put.

Ako već koristite Google oglase za svoje PPC kampanje, onda je Bing odličan način da dobijete dodatni promet. Ukoliko se trenutno ne oglašavate ni na jednoj od ove dvije mreže, vjerovatno ćete imati bolje rezultate sa Google-om zbog njihovog boljeg targetiranja i veće mreže.