fbpx

Kada smo tek počeli da se bavimo Google oglašavanjem, stalno smo slušali price o KPI-a i da li su ispunjeni ili ne. Međutim, nikad na pravi način nije bilo objašnjeno koji je proces dolaženja do KPI-ja i kako funkcioniše proces biranja KPI-ja za svaki cilj kampanje.

O KPI se često kratko razgovara prilikom kreiranja strategije, dok se taktikama daje veći prioritet. To je nažalost suprotno pravilnom pristupu.

KPI metrike bi trebale da kreiraju strategiju, ne strategija njih.

Odabir pravih KPI-ova u bilo kojoj industriji može pomoći pokretanju strategije i uvjeravanju klijenta da se krećete u pozitivnom pravcu. U ovom postu ćemo definisati KPI-ove, njihov značaj i pružiti 4 savjeta za izbor najefikasnijeg KPI-ja.

Šta su PPC KPI metrike?

U svijetu PPC-a, KPI (ključni indikatori performansi) su metrike koje ste prepoznali kao najvažnije, jer mjere stvarni uspjeh vaših kampanja. Oni bi trebalo da budu vezani za ciljeve vaše kampanje i da vam pomognu da shvatite koje akcije trebate da preduzmete da biste postigli svoje ciljeve.

Na primjer, ako je cilj vaše kampanje da privučete veliki broj prijava za vašu turističku turu, vaš KPI bi trebao da bude konverzija forme za rezervaciju ture.

Zašto su PPC KPI metrike važne?

Pošto su KPI metrike usklađene sa ciljevima vaše kampanje, one su važne jer pomažu pri donošenju odluka koje će dovesti do tih ciljeva. Zato je važno da, prije nego što odaberete KPI metrike, znate ciljeve vaše kampanje. Bez jasno definisanih ciljeva, ne možete preduzeti neophodne korake za mjerenje uspjeha i pružanje vrijednosti vašem klijentu.

Napomena: Možete imati i sekundarne KPI metrike. Ne treba se oslanjati samo na opipljive metrike poput konverzija i povrata na investiciju. Kao što ciljevi mogu biti sekundarni, postoje i sekundarni KPI-ovi koji vam mogu pomoći da osigurate da ste na dobrom putu.

4 savjeta za odabir KPI-ova

U nastavku navodimo 4 koraka koja koristimo pri odabiru KPI-ja. Mogu se primijeniti u različitim industrijama i ciljevima kampanje.

  1. Dobro definišite ciljeve kampanje. Iako je vaš krajnji cilj povećanje konverzija i smanjenje CPA, to nisu jedini ciljevi na koje bi trebalo da se fokusirate. Na primjer, da biste povećali konverzije, morate prvo da privučete kvalifikovan saobraćaj na vaš sajt. To možete uraditi praćenjem udjela impresija (koliko često se prikazuju vaši oglasi) i koliko su efikasni vaši oglasi u stvaranju klikova (CTR).
  2. Za svaki od vaših ciljeva obavezno odaberite 1-2 KPI-ja koja možete da koristite za mjerenje uspjeha vašeg cilja.
  3. Definišite šta mora da se desi da biste kampanje smatrali uspješnim. Možete definirati šta to znači za vašeg klijenta ili posao, a možete koristiti i prethodna mjerila performansi ili prosjek industrije za procjenu vašeg uspjeha.
  4. Pažljivo pratite vaše KPI-ove i ponovo procijenite da li odabrani KPI još uvijek odgovara vašim ciljevima ili nedavnim promjenama u vašoj industriji.

KPI koji odaberete za vaše kampanje pokazaće da li su vaše kampanje uspješne i zbog toga ih treba pažljivo birati. Ciljevi kampanja se moraju identifikovati prije nego što se KPI-i mogu definisati.