fbpx

Kako bi svoju platformu učinio profitabilnijom i povoljnijom za oglašavače, Google je odlučio da pokrene Display Network sistem. Ovaj novi sistem omogućio je Google-u da prikazuje njihove oglase na spoljnim nezavisnim web sajtovima.

Pružajući oglašivačima smanjenje prosječne cijene po kliku i izdavačima podsticaj da postavljaju oglase na svoje web sajtove, Google je znatno povećao njihov doseg korisnika.

Ovaj novi kanal za oglašavanje omogućio je preduzećima potpuno nov način oglašavanja i ciljanja korisnika. Oglasi više nisu bili ograničeni na Google pretragu, već su mogli da ciljaju korisnike koji nikada nisu ni bili na Google-u. Ovo je omogućilo većem broju oglašivača da se takmiče za iste ključne riječi bez plaćanja ogromnih cijena po kliku.

Međutim, ovakav sistem je došao i uz mnoge nedostatke.

Nedostatak kontrole nad lokacijama gdje se oglasi prikazuju

Prvi nedostatak korišćenja Google Display Network-a je taj što zapravo nemate kontrolu nad tim koji web sajtovi prikazuju vaše oglase. Google se trudi da vaše oglase upari sa odgovarajućim web sajtovima, ali često ne funkcioniše kako treba. To znači da se vaši oglasi ponekad mogu pojaviti na neprikladnim web sajtovima, na kojima biste radije da se ne prikazuju.

Reklame možda nisu relevantne za sajt na kome se prikazuju

Pored toga što ne možete da kontrolišete na kojim web sajtovima se prikazuju vaši oglasi, postoji i problem relevantnosti. Google će se potruditi da utvrdi o čemu se radi na web sajtu, a zatim će prikazati oglas za koji misli da je odgovarajući. Međutim, to Google-u ne pođe uvijek za rukom pa ponekad reklame prikaže i na potpuno nepovezanim sajtovima.

Ne možete detaljno da targetirate vašu publiku

Još jedan problem sa Display Network-om je taj što je mnogo teže ciljati određene korisnike. To je mnogo lakše uraditi na Search rezultatima gdje možete targetirati korisnike po ključnim riječima koje koriste. Korisnike je moguće targetirati po starosti i interesovanjima, ali Google kategorije interesovanja definiše prilično široko tako da opet nije moguće detaljno targetirati određenu ciljnu publiku.

Zaključak

Google oglašavanje može znatno poboljšati vaše poslovanje i dovesti vam mnogo klijenata i korisnika. Međutim, bolje rezultate ćete postići ako budete izbjegavali Google Display Network i fokusirali se na ostale vrste kampanja.