fbpx

Google Search i Display reklame su odlične za povećanje svijesti o brendu i obje vrste kampanja mogu dosegnuti ciljnu publiku. Ali koja od njih je bolja za brendiranje?

Google Search kampanje

Search oglasi su reklame koje vidite na stranici rezultata pretraživača. Može se pojaviti na vrhu ili na dnu. Dodatne Search mreže — kao što su Yahoo, Bing i najpoznatiji Google vam omogućavaju vama da prikažete svoj brend na stranici rezultata pretraživača.

Search mreža je zbog toga bolja za ciljane oglase. Ako tražimo „najudobnije patike za trčanje“ na Google-u, a na vrhu stranice sa rezultatima se pojave reklame o najnovijem proizvodu kompanije za obuću, onda bi mogli da kliknemo na to da vidimo da li nude nešto što nas zanima.

U ovom pogledu Search kampanje pobeđuju Display kampanje. Osoba koja se potrudila da unese ključnu riječ u pretraživač takođe će se vjerovatnije potruditi da posjeti sajt i kupi nešto.

Ukratko, Search kampanje su bolje kada je u pitanju „namjera korisnika“ – sposobnost pretraživača da razumije šta korisnik traži.

Google Display kampanje

Display oglasi su baner reklame koje možete vidjeti na sajtovima koji su se prijavili za Google reklamiranje. Mogu biti u obliku pravougaonika ili kvadrata i mogu biti video zapisi ili slike. Google-ova mreža za Display reklamiranje vam omogućava da prikažete svoje brendirane poruke na mnogo sajtova.

Dok Search kampanje koriste samo ključne riječi za uparivanje oglasa sa upitima za pretragu, Display kampanje koriste karakteristike posjetilaca sajta da bi prikazale relevantne oglase, tj. demografske podatke, lokaciju i ponašanje pri kupovini.

Display mreža koristi širi filter za razliku od Search mreže. Zbog toga su Display kampanje jači alat za brendiranje od Search kampanja. I ne samo to, broj sajtova registrovanih pod AdSense-om je izuzetno ogroman. Uz više web lokacija za postavljanje oglasa, više ljudi će vidjeti poruku brenda.

Dok Search kampanje imaju za cilj da odgovore korisniku, primarni cilj Display kampanja je da šire informacije što je moguće široj publici. Samim tim je ova vrsta kampanje dosta bolja za brendiranje.