fbpx

Ukoliko još uvijek ne koristite Google AdWords oglašavanje da dovedete potencijalne kupce na svoj sajt, propuštate odličnu priliku da poboljšate svoje poslovanje.

Više klikova na Google reklame znači više posjetioca sajta i kupaca vaših proizvoda ili usluga. Do dobrih rezultata moguće je doći veoma brzo, ukoliko izbjegnete greške koje oglašivače skupo koštaju.

U ovom članku, razmatramo 7 Google AdWords grešaka koje oglašivači prave i kako ih izbjeći.

Greška #1: Ne koristite pravi match za ključne riječi

Postoje tri kategorije ključnih riječi sa kojima bi svako ko se oglašava na Google Oglasima trebao biti upoznat:

  • Broad match
  • Phrase match
  • Exact match

Broad match obuhvata najširi oblik ključne riječi. Uključuje sve pretrage koje sadrže ključnu riječ (npr. ključna riječ “advokat” će aktivirati oglas ako se unese termin poput “najbolji advokat crna gora”, ali i termin “kako postati advokat”). Drugim riječima, ovom vrstom ključnih riječi često se aktivira oglas za termine koji nisu usko povezani sa uslugom ili proizvodom koji se nude. Benefit je što ovaj match vodi do najvećeg broja klikova na oglas.

Phrase match nudi prikaz oglasa za ključne riječi koje se tim redoslijedom pojavljuju u terminu pretrage. U ovom slučaju, oglas će biti aktiviran u slučaju ključne riječi “advokat podgorica”, ukoliko su uneseni termini na primjer “najbolji advokat podgorica” ili “kontakt telefon advokat podgorica”.

Exact match je upravo to, u potpunosti tačno poklapanje. Isključivo izraz koji smo postavili kao ključnu riječ će aktivirati oglas. Bilo kakve varijacije ili dodatne riječi oglas neće aktivirati.

Zbog čega je bitno poznavati ove kategorije? Njihovo pravilno korištenje je ključno za uspjeh vaših kampanja. Broad match vodi do više prikazivanja oglasa, ali je neprecizno i vodi do rasipanja budžeta. Phrase i exact match često vode do visoke stope konverzije, ali se oglasi manje prikazuju, što znači da možda nećete doći do svih ljudi kojima želite da pokažete oglas.

Najbolji pristup je početi sa exact match-om i onda proširiti sa phrase i broad varijantama po potrebi. Ukoliko ne dobijate dovoljno prikaza oglasa ili konverzija sa exact match-om, možete dodati phrase i broad ključne riječi da poboljšate rezultate. Sa druge strane, ukoliko broad match ne ostvaruje željene rezultate, možete se vratiti isključivo na phrase ili exact match opcije.

Greška #2: Ne koristite ekstenzije

Ekstenzije su odličan način da potencijalnim kupcima pružite dodatne informacije u vezi vaše kompanije i pridobijete ih kao kupce. Ukoliko ih ne koristite, definitivno propuštate veliki broj potencijalnih konverzija.

Greška #3: Ne razumijete profitnu maržu i konverzije

Kada radite bilo koju vrstu marketinga, neophodno je da znate koliko taj marketing košta i kako se uklapa u vašu profitnu maržu kao i kolika je doživotna vrijednost kupca koji se marketingom pridobije.

Ukoliko, na primjer, doživotna vrijednost kupca iznosi 180 eura uz ukupnu profitnu maržu od 40 eura a cijena pridobijanja novog kupca je 5 eura, očigledno je da se ta marketing kampanja isplati. Međutim, ukoliko je cijena pridobijanja novog kupca u ovim uslovima 50 eura, marketing pristup se mora promijeniti.

Greška #4: Ne koristite negativne ključne riječi

Ovo je jedna od najčešćih AdWords grešaka koje viđamo.

Koristeći negativne ključne riječi, možete iz svoje kampanje eliminisati klikove za termine koji ne dovode do prodaje vaših proizvoda i usluga i time oslobodite budžet za one koje donose rezultate.

Korištenje negativnih ključne riječi je najbrži način da dođete do ciljne grupe uz niže troškove i bolji povrat na investiciju.

Greška #5: Ne oglašavate se za termine pretrage koji uključuju ime vašeg biznisa

Ovo je jedna od manje očiglednih grešaka koje mogu skupo da koštaju.

Vaš sajt se recimo nalazi u vrhu rezultata pretrage za termin koji uključuje ime vašeg biznisa. Međutim, ukoliko se neko od vaše konkurencije oglašava na Google-u za taj termin, njihova reklama će im se pojaviti iznad vašeg sajta u rezultatima i može uzrokovati da postanu njihov kupac a u stvari su baš vas tražili! Možda zvuči malo vjerovatno, ali vjerujte nam, to često viđamo.

Zbog toga se uvijek oglašavajte za termine koji uključuju ime vašeg biznisa.

Greška #6: Ne znate kolika je doživotna vrijednost vašeg kupca

Da li znate doživotnu vrijednost vaših kupaca? Ukoliko ne, traćite i vrijeme i novac.

Doživotna vrijednost kupca podrazumijeva ukupnu vrijednost svih vaših poslovnih interakcija sa jednim kupcem. U prevodu, sve prihode koje vam jedan kupac donese u toku života.

Tek kada saznate koliko stvarno vrijedi pridobijanje vaših kupaca, možete znati da li je i koliko efektivan vaš marketing.

Greška #7: Ne testirate različite pozicije vaših oglasa na rezultatima pretrage

Jednostavna formula koju Google koristi kako bi odredio rang oglasa je: bid x kvalitet oglasa

U prevodu, ako ponudite više novca nego konkurencija za iste ključne riječi, uz isti kvalitet oglasa, vaši oglasi će se prikazivati iznad njihovih na rezultatima.

Međutim, prva pozicija često nije najbolja iako vodi do najviše klikova. Često se dešava da druga ili treća pozicija vode boljoj konverziji i zbog toga je neophodno testirati sve pozicije kako bi se utvrdilo koje su najprofitabilnije.

Zaključak

Vaši oglasi moraju biti targetirani ka pravim ljudima. Takav pristup vodi povećanom broju posjeta sajta i povećanju prodaje.

Efektivni Google oglasi svode se na korištenje najefektivnijih ključnih riječi, smanjenje troška po konverziji i povećanje posjeta sajtu koji treba biti dobro optimizovan kako bi potencijalni kupci postali i stvarni.