fbpx

Svakog dana Google odbija stotine oglasa iz različitih razloga. Mnogi vlasnici biznisa pomisle na najgore kada prime obavještenje da je njihov oglas odbijen. Međutim, Google oglasi mogu biti odbijeni iz razlitičih razloga i, osim u nekim jako rijetkim slučajevima, veoma lako je riješiti problem.

Ovo su 10 razloga zbog kojih vaš Google oglas može biti odbijen:

1. Stranica na koju vaš oglas linkuje nije u funkciji

Ovo je vjerovatno najčešći razlog zbog kog Google odbija oglase. Može se desiti da postoji neki problem na vašem sajtu ili je adresa stranice izmijenjena iz nekog razloga. Jednostavno ispravite adresu i vaš oglas će biti pušen.

2. Korištenje znaka uzvika

Znaci uzvika su dozvoljeni u tekstu oglasa, ali ne u naslovu. U tekstu oglasa se može koristiti maksimalno jedan znak uzvika, više od toga nije dozvoljeno.

3. Korištenje imena određenih brendova u oglasu

Iako možete koristiti imena velikih brendova kao ključne riječi, njihova imena ne možete koristiti u oglasima. Na primjer, mi u oglasima za našu agenciju ne možemo da koristimo terming Google AdWords iako smo nosioci njihovih sertifikata. Možemo koristiti samo termin AdWords.

4. Neke kategorije proizvoda nisu dozvoljene za oglašavanje

Alkohol, duvan i vatrena oružja su neke od kategorija proizvoda koji se ne mogu oglašavati na Google oglasima. Većina ljekova su takođe zabranjena. Međutim, može se desiti da Google greškom zabrani oglase recimo veterinarske ambulante jer njihov automatski program slučajno može povezati tu vrstu usluga sa ljekovima.

Ukoliko se to desi, sve što je potrebno je nazvati Google i oglas će biti odobren čim ga pregleda stvarna osoba.

5. Na vašem sajtu nedostaju neke ključne informacije

Google zahtijeva da se na vašem sajtu nalaze neke osnovne informacije poput adrese, kontakt podataka itd. Određeni tip biznisa, poput finansijskih institucija, moraju ispuniti i dodatne zahtjeve.

6. U tekstu vašeg oglasa se nalaze neosnovane tvrdnje

Ukoliko u tekstu oglasa tvrdite da je vaš proizvod broj 1. ili najbolji, potrebno je na sajtu imati neke podatke ili link ka podacima koji pokazuju da stvarno i jeste tako.

7. Oglasi iz jedne grupe oglasa linkuju ka različitim stranicama

Ovo je uobičajeno ukoliko pokrećete kampanju i odlučite se da različiti oglasi u okviru iste grupe vode ka različitim stranicama. Google to ne dozvoljava i za svaku stranicu na koju vaši oglasi vode morate napraviti novu grupu oglasa.

8. Radite Remarketing ali na sajtu nemate prikazanu politiku privatnosti

Ukoliko radite remarketing, to znači da dodajete “kolačiće” na računar posjetioca vašeg sajta. Vaša politika privatnosti mora o tome obavijestiti korisnike i dati im izbor da ih blokiraju ukoliko to žele.

9. Clickbait

Ovo se dešava kada koristite riječi koje su specijalno namijenjene da navedu korisnike da kliknu na vaš oglas, poput “klikni ovdje”. Možete koristiti druge pozive na akciju poput “Pozovite nas danas” ili “Kontaktirajte nas”.

Iako Google odobrava ogroman broj reklama dnevno, greške se i dalje dešavaju. Nekad se desi i da Google napravi propust, i da uprkos ovim razlozima pusti reklamu, ali to se ne dešava često.

Ukoliko je vaš oglas odbijen, razmotrite razlog odbijanja. Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte Google ili unajmite profesionalce poput nas. Pomoći ćemo vam da izbjegnete kazne i razvijete oglase koji privlače potencijalne kupce da kliknu na vaš oglas.