fbpx

Činjenica: Većina AdWords oglašivača plaćaju za klikove na pogresne ključne riječi.

Odabrali su pogrešne ključne riječi i troše veći dio budžeta na klikove koji ne stvaraju konverzije i ne dovode do prihoda.

Međutim, ukoliko otkrijete koje ključne riječi donose prihod, možete zaustaviti trošenje novca na pogrešne i fokusirati svoj budžet na one koje funkcionišu.

Naš tim vrši reviziju AdWords naloga svih naših klijenata koja se sastoji iz 4 koraka. Koristimo ih da utvrdimo:

  • Šta ne funkcioniše
  • Bespotrebno trošenje budžeta
  • Nove prilike za povećanje konverzija

Nedavno smo preuzeli novog klijenta i otkrili da 80% ključnih riječi ne donose rezultate. Eliminisali smo beskorisne ključne riječi i iskoristili njihov budžet da finansiramo ključne riječi koje su vodile do konverzija.

U roku od nekoliko dana, prodaja se povećala za 50%, dok je nakon par nedelja dostigla dvostruko veći nivo u odnosu na rezultate prije izmjene, i sve to uz 25% niži budžet. Naš proces u 4 koraka izgleda ovako:

1. Pratite trošenje

Od samog početka je bilo jasno da je trošenje preveliko.

Nakon što smo preuzeli nalog, trošenje je bilo značajno, ali su se reklame prikazivale u samo 40% slučajeva zbog “ograničenja budžeta”. To je odmah bilo sumnjivo s obzirom da obim pretraga za ključne riječi vezane za usluge koje su ponuđene nije bio toliko visok.

Problem nije bio u manjku budžeta. Klijent je trošio novac na pogrešne ključne riječi.

Nažalost, ova vrsta problema je više pravilo nego izuzetak. Većina ljudi zna gdje bi trebalo da troše svoj budžet…i onda ga potroše negdje drugo.

AdWords menadžeri žive u stalnom strahu od propuštanja klikova i konverzija. Kako bi se osigurali da ne propuste nijedan klik ili kupca, dodaju svaku moguću ključnu riječ što vodi previsokim troškovima koji ne donose rezultate.

2. Identifikujte koje ključne riječi stvaraju troškove a nisu relevantne

Kako bismo otkrili koje ključne riječi su najveći problem, analizirali smo termine koje su korisnici pretraživali prije nego što su kliknuli na klijentovu reklamu. Utvrdili smo da se 55% budžeta troši na termine pretrage koji nisu doveli ni do jedne prodaje.

Nakon toga smo uradili dubinsku analizu ključnih riječi koje su aktivirale te pretrage i utvrdili da 20% ključnih riječi vodi do 80% ukupnih konverzija.

3. Smanjite nepotrebno trošenje

Kako smo identifikovali kvalitetne ključne riječi, jednostavno smo zaustavili one koje nisu davale rezultate.

Filterom smo pronašli sve ključne riječi koje nisu dovele do konverzija u poslednja 3 mjeseca i eliminisali ih sa liste. Onda smo opet pogledali termine pretrage.

Ukoliko je ključna riječ aktivirala neproduktivne termine pretrage, eliminisali smo je. Ukoliko je vodila do nekih loših i nekih dobrih termina pretrage, dodali smo negativne ključne riječi kako bi se u budućnosti aktivirale samo za termine pretrage koji vode do konverzija.

4. Povećanje broja konverzija i prodaje

Jednostavnim preusmjeravanjem budžeta klijenta u produktivnije ključne riječi, duplirali smo rezultate.

Oduševljeni smo rezultatima, ali ne i iznenađeni. Ovakve rezultate često viđamo nakon dobre optimizacije kampanje.

Eliminacijom termina pretrage i ključnih riječi koji ne proizvode rezultate, klijenti prestaju da plaćaju za pogrešne klikove i potrošnja se smanjuje. Nakon toga se identifikuju najbolje ključne riječi i budžet se preusmjerava u njih i prodaja se povećava.

U većini slučajeva, uspjeh u Google oglašavanju je rezultat svakodnevne optimizacije i preusmjeravanja novca tamo gdje dovodi do najvećeg povrata na investiciju.

Eliminacija ključnih riječi zahtijeva vrijeme i trud, ali vrijedni su rezultata.

Ukoliko želite da vaše AdWords kampanje ostvare pun potencijal, kontaktirajte nas i naši stručnjaci će se pobrinuti da dobijete najbolji povrat na vašu investiciju.