fbpx

2000. godine, Google je pokrenuo Google AdWords oglašavanje, platformu za tekstualno oglašavanje na rezultatima pretrage. AdWords nudi tehnološki najnaprednije funkcije koje omogućavaju oglašivačima da brzo kreiraju fleksibilne kampanje kako bi postigli svoje ciljeve u digitalnom oglašavanju.

Od tada, platforma doživljava nevjerovatan rast i sada dozvoljava oglašivačima mnogo više nego što je to u početku bilo moguće i zamisliti. Sada AdWords podržava mnoge različite formate oglasa – tekstualne, shopping, banere, video koji se mogu prikazivati na rezultatima pretrage, Youtube-u, Gmail-u, Google Mapama i širom raznih servisa koji se nalaze u partnerstvu sa kompanijom Google. Može se reći da je platforma prerasla svoje ime.

Stoga, Google je odlučio da rebrandira svoju platformu. Ono što je sada poznato kao AdWords postaje Google Ads. Kompanija vjeruje da novi brend Google oglasa predstavlja čitav spektar mogućnosti oglašavanja koje njihove platforme, partneri i aplikacije nude.

Novosti o promjeni imena platforme za Google oglašavanje su se poklopile sa datumom kada platforma prelazi sa starog na novi interfejs. U martu, Google je najavio da će stari interfejs zamijeniti novim do kraja godine. U toku prošle nedelje većina Google oglašivača je obaviještena o prelasku na novi interfejs i proces izmjene je već u toku.

Koje su nove funkcije, pored poboljšanog dizajna, koje nova Google Ads platforma nudi?

Smart kampanje

Kao dio rebrandinga, Google najavljuje “Smart” (pametne) kampanje. Smart kampanje će dozvoljavati oglašivačima da podese koju akciju poput poziva, posjeta prodavnicama, kupovina itd. žele da odrede kao prioritet. Smart kampanje će koristiti tzv. “machine learning” kako bi optimizovale oglase i povećala obim željenih konverzija.

Google Marketing Platforma

Pored transformacije Google AdWords-a u Google Ads, DoubleClick i Google Analytics 360 Suite se spajaju i kreiraju Google Marketing Platformu. Ovo ima za cilj poboljšanje integracije između oglasa i analitike. Zahvaljujući Google Marketing Platformi, više neće biti neophodno odvojeno planirati, mjeriti i optimizovati oglase nego će sve to biti dostupno na jednom mjestu.

Google Ad Manager

Treći rebranding koji je Google najavio je objedinjavanje DoubleClick for Publishers i DoubleClick Ad Exchange-a kako bi nastao Google Ad Manager. Ova izmjena bi trebala poboljšati stvaranje i objavljivanje sadržaja za izdavače.

 

Uzbuđeni smo da testiramo novu platformu i na najbolji način iskoristimo sve mogućnosti koje nudi. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi platforme iili Google oglašavanja uopšte, kontaktirajte nas!