fbpx

Google je nedavno objavio da će do kraja godine ukinuti prikaz podataka o prosječnoj poziciji reklama u rezultatima pretrage. Ove novosti uglavnom su dočekane sa negodovanjem, ali hajde da pogledamo šta ova promjena stvarno znači.

Google želi da prebaci naš fokus sa izvještaja o prosječnoj poziciji reklama na procentualni udio u ukupnim impresijama. Ovo nije ništa novo – Google je predstavio četiri nove metrike povezane sa pozicijom reklama u novembru prošle godine, tako da se ova izmjena teško može smatrati neobičnom.

Ova promjena stupa na snagu u septembru ove godine. To nam ostavlja više od pola godine da pripremimo adekvatnu strategiju i priviknemo klijente na novi stil izvještavanja. Takođe, još uvijek možemo uticati na pozicije reklama na rezultatima u određenoj mjeri. Koristeći strategiju targetiranja udjela u ukupnim impresijama, možemo targetirati apsolutnu prvu poziciju na rezultatima, poziciju pri vrhu pretrage ili poziciju bilo gdje na prvoj stranici pretrage. Uz to, ova strategija nam dozvoljava da odredimo koliko često (ili u kom procentu) želimo da držimo određenu poziciju i podesimo maksimalan trošak po kliku. Iako je i ova strategija automatska, omogućava nam više kontrole nego strategija targetiranja prosječne pozicije u rezultatima.

Prosječna pozicija je uvijek prikazana kao prosječna u odnosu na stvarne pozicije na kojima se reklama nalazila. Ne postoji 1.4, 1.5 itd. prosječna pozicija. Ovo znači da koliko god optimizovali reklame da se prikažu na specifičnoj poziciji, uvijek će se prikazivati okrugao broj pozicije, tako da nikad nije ni bilo moguće apsolutno kontrolisati ovu metriku.

Uz nestanak podataka o prosječnoj poziciji, više nećemo koristiti te podatke za optimizovanje reklama. Ovo znači da će svi targetirati ili apsolutni vrh rezultata ili jednostavno bilo koju poziciju na prvoj stranici. Ovo će vjerovatno dovesti do povećanja konkurencije (pogotovo za sami vrh rezultata) i samim tim povećati troškove po kliku i po konverziji. Na ovo je specijalno potrebno obratiti pažnju prilikom prilagođavanja strategije.

Novost o ukidanju podataka o prosječnoj poziciji je samo najnovija od gomile novih izmjena koje nam Google sprema, tako da je neophodno konstantno prilagođavati strategije i ne oslanjati se previše na ono što je funkcionisalo u prošlosti.