fbpx

Iako su Google oglasi najpopularnija platforma za preduzeća koja se oglašavaju na web-u, postoje stvari o kojima oglašivači brinu. Osim poboljšavanja rezultata kampanje u promjenljivom prostoru kog često karakteriše jaka konkurencija, preduzeća često brinu da će njihovi konkurenti klikati na njihove oglase kako bi im potrošili budžet. Ovo je često pitanje koje nam klijenti postavljaju i u nastavku pišemo o metodama spriječavanja nelojalne konkurencije na Google oglasima.

Vrste “lažnih” klikova na Google oglase

Postoje dvije moguće situacije:

  • Vaši konkurenti ručno pretražuju ključne riječi i klikću na vaše oglase kako bi vam potrošili budžet. Ovo nije praktičan pristup za vašeg konkurenta zbog toga što ne zna koliko košta jedan klik, koliki je dnevni budžet koji ste odredili i koliko vremena je potrebno da se u potpunosti potroši. Osim toga, Google rotira oglase i ne prikazuje isti oglas svaki put za datu pretragu tako da oglas veoma brzo prestaje da se prikazuje vašem konkurentu, između ostalog i zbog toga što Google u tim slučajevima blokira IP adresu konkurenta.
  • Vaši konkurenti koriste softver koji automatski pretražuje Google za vaše ključne riječi i klikće na reklame. Ovi softveri su veoma rijetki a često i veoma skupi, i Google je u međuvremenu razvio algoritme koji ovakve prakse blokiraju.

Google ima sofisticirane algoritme koji prepoznaju ovakve vrste klikova – bilo da su ručni ili programski, i u tim slučajevima vam naplaćuju cijenu samo jednog klika umjesto cijene za ukupan broj klikova. Osim algoritama, Google ima i tim koji konstantno radi ručnu analizu kako bi detektovao i spriječio takvo ponašanje. Takođe, ukoliko mislite da konkurenti klikću na vaše oglase, možete od Google-a zatražiti istragu.

Kako spriječiti konkurente da klikću na moje Google oglase?

Dok Google radi sve ovo, šta je moguće uraditi sa vaše strane kako biste spriječili ovakvo ponašanje?

  • Identifikujte klikove konkurencije – Prvi korak je da identifikujete potencijalne klikove konkurencije. Potrebno je pogledati podatke o klikovima kako bi se došlo do ovih informacija. Da li veliki broj klikova dolazi sa iste IP adrese ili možda sličnog raspona IP adresa? Da li imate veliki broj klikova koji imaju 100% bounce rate i vrijeme provedeno na sajtu prikazano kao 0.0 sekundi? Ovo su sve potencijalne indikacije da konkurenti klikću na vaše Google oglase.
  • Blokirajte sumnjive IP adrese – Ukoliko ste u prethondom koraku identifikovali sumnjive IP adrese, u ovom koraku je potrebno blokirati sumnjive IP adrese ili čak i raspon IP adresa odakle dolaze sumnjivi klikovi.