fbpx

Gotovo je previše odluka koje treba donijeti prilikom prvog podešavanja AdWords naloga. Koliki dnevni budžet odrediti? Jesu li bidovi dovoljno veliki? Da li pokrenuti Search, Display ili Search Network with Display Select kampanju i još mnogo toga.

Jedna od najčešćih grešaka oglašivača koji su novi u AdWords svijetu jeste nepotpuno iskorištavanje dostupnih opcija za prilagođavanje ključnih riječi. Odabir termina za koje želite da aktiviraju vaše oglase je izuzetno teško detaljno odrediti od samog početka, ali je znatno lakše ukoliko znate koje sve kategorije Google AdWords ključnih riječi postoje.

Šta su kategorije kategorije ključnih riječi?

Kategorije ključnih riječi su parametri koji se mogu podesiti na ključnim riječima kako bi se kontrolisalo koji termini pretrage aktiviraju vaše oglase.

Postoje 4 glavne kategorije:

  • Broad Match
  • Broad Match Modifier
  • Phrase Match
  • Exact Match

Svaka kategorija ima svoje prednosti i nedostatke. Jako je bitno razumjeti situacije u kojima je poželjno koristiti svaku od kategorija.

Broad Match

Broad Match je kategorija koja vam omogućava da doprete do najšire publike. Kada se vaša ključna riječ nalazi u broad match kategoriji, vaši oglasi se pojavljuju kada neko kao termin pretrage ukuca bilo koji dio vaše ključne riječi, nebitno od redoslijeda. Na primjer, ako koristite ovu kategoriju za ključnu riječ “ženski šeširi” vaš oglas će se pojavljivati i za pretrage “ženski šalovi”, “muški šeširi” itd.

Ovaj tip kategorije je dobar ukoliko nema mnogo pretraga za proizvod ili uslugu koju želite da oglašavate, ali često dovodi do rasipanja budžeta zbog svoje neusmjerenosti.

Broad Match Modifier

Broad Match Modifier je sličan prvoj kategoriji i kombinuje doseg Broad Match-a sa malo detaljnijim targetiranjem. U ovom slučaju za ranije pomenutu ključnu riječ “‘ženski šeširi”, oglas će se pojavljivati za termine “šeširi za žene” i “odjeća za žene” ali neće za termin pretrage “muški šeširi”.

Phrase Match

Phrase Match je jedna od naših omiljenih kategorija zbog ravnoteže kontrole i dosega koje vam dozvoljava kao oglašivaču. Vaš oglas se pojavljuje samo kada neko ukuca frazu koja je ista kao ključna riječ koju ste postavili i to uz isti redoslijed riječi, ali eventualno uz dodatne riječi na početku ili kraju fraze.

Ukoliko koristite ključnu riječ “ženski šeširi”, oglas će se aktivirati za termine “crveni ženski šeširi” i “ženski šeširi za vjenčanja” ali ne za termine “plavi šeširi za žene” i “šeširi za žene”.

Exact Match

Exact match kategorija prikazuje oglase samo za termine koji su u potpunosti isti ili jako slični ključnim riječima koje ste odabrali. Na primjer, za ključnu riječ “ženski šeširi”, oglas će se pojaviti ukoliko neko ukuca termin “ženski šeširi” ali i “ženski šešir”.

Negative Match

Termini za koje se vaši oglasi neće aktivirati su jednako bitni kao termini za koje ste odabrali da se pojavljuju. Negativne ključne riječi spriječavaju vaše oglase da se prikazuju za termine pretrage koji nisu povezani sa vašim biznisom.

 

Sad kada znate koje sve kategorije Google AdWords ključnih riječi postoje, možete puno bolje da razumijete uzbudljiv svijet Google Oglašavanja!