fbpx

Upravljanje Google oglasima često može biti komplikovan i zbunjujući proces koji podrazumijeva redovnu provjeru svake ključne riječi kako bi se osiguralo da dobijete najbolji povrat na investiciju.

Postoji mnogo načina da se optimizuju poboljšaju Google kampanje, ali jedno od najjednostavnijih rješenja je često previđeno od strane mnogih PPC menadžera. To jednostavno rješenje je poznato kao negativne ključne riječi i moćno je sredstvo kada se pravilno koristi. Bez obzira da li ste ih koristili prije ili ne, negativne ključne riječi prenose Google-u fraze za koje ne želite da se vaši oglasi prikazuju. Koliko god jednostavno zvučala, ova strategija vam često može uštedjeti mnogo novca tako što ćete odlučiti za koje klikove ne želite da platite.

Negativne ključne riječi su način da Google-u kažete za koje termine ne želite da se prikazuje vaš oglas. Sam Google ih definiše kao “vrstu ključnih riječi koja spriječava da vaš oglas bude aktiviran određenim terminom pretrage.”

Kako to tačno funkcioniše? Prilično jednostavno.

Ako dodate negativnu ključnu riječ u vašu kampanju, kažete Google-u da ne prikazuje vaš oglas za bilo koji pojam ili termin koji se pretražuje i sadrži tu ključnu riječ. Na primer, recimo da ste tour operator i da ste postavili kampanju koja cilja ključnu riječ „ture“. Koristeći Google-ov podrazumijevani algoritam pretrage, vaš oglas će se pojaviti za niz fraza i ključnih riječi širokog podudaranja, uključujući “besplatne ture” i “ture grčka”.

S obzirom da vjerovatno ne nudite besplatne ture i ako ne nudite ture na teritoriji Grčke, onaj ko klikne na oglas će biti razočaran, a vi plaćate za taj klik koji vam ne donosi profit.

Najjednostavnije rečeno, negativne ključne riječi vam pomažu da uštedite novac tako što ćete se riješiti irelevantnih ključnih riječi. Jedna ključna riječ sama po sebi možda neće značajno uticati na vašu kampanju i rezultate. Međutim, kada napravite obimnu listu negativnih ključnih riječi, počećete da primječujete stvari kao što su veći procenat klikova, niža potrošnja i veća stopa konverzije.

Sada kada znate koliko korisne negativne ključne riječi mogu biti u vašoj PPC kampanji i kako vam mogu uštedjeti novac, vrijeme je dodate ključne riječi u svoje kampanje. Ne zaboravite da uvijek razmišljate o namjeri korisnika koja se nalazi iza termina za pretragu. Počnite da identifikujete nerelevantne ključne riječi koje često aktiviraju vaše oglase i eliminišite ih koristeći negativne ključne riječi..