fbpx

Click through rate je jedan od glavnih mjerila uspješnosti vaše Google Ads kampanje. Mjeri se odnosom broja impresija i klikova, dakle formula je:

Broj impresija/broj klikova = CTR

Veoma jednostavno zar ne? Teže pitanje je, koji CTR se može smatrati dovoljno dobrim. Da bismo dobili odgovor na to pitanje, prvo da pogledamo koji sve faktori utiču na CTR.

Faktori koji utiču na CTR

Tip kampanje – Search i Shopping kampanje po prirodi će uvijek imati značajno veći CTR od display kampanja, mada display remarketing kampanje imaju potencijal za veći CTR nego bilo koji drugi tip kampanje.

Relevantnost – Ovaj faktor kombinuje cjelokupno iskustvo pretraživanja od upita do stranice vašeg sajta.

U ovu grupu spadaju bid, tip ključne riječi, negativne ključne riječi, quality score i tekst oglasa koji svi zajedno kreiraju iskustvo korisnika na putu ka vašoj stranici i zajedno se moraju kombinovati kako bi se postigao veći CTR.

Rang oglasa – Čak i uz veliku relevantnost, oglas će se ponekad pojaviti nisko u rezultatima. Ukoliko se vaš oglas konstantno prikazuje “below the fold”, impresije će rasti ali ne i klikovi.

Uređaj – CTR će se razlikovati u zavisnosti od uređaja. Obično je CTR za mobilne uređaje veći nego kod desktop i tablet uređaja. Mobilni oglasi će takođe zauzeti veći dio početnog ekrana zbog čega je korisnicima teže da ih zanemare.

Zaključak

Na osnovu svega navedenog, smatramo da je dobar CTR na globalnom nivou 3%, dok se na našim prostorima radi smanjene konkurencije CTR može smatrati dobrim ako je između 5-7%, naravno što je viši to bolje.

Klijenti i PPC menadžeri stalno traže načine kako poboljšati CTR. U suštini, sve se svodi na jedan od gore navedenih faktora: relevantnost. Kreirajte dobro struktuiran nalog koji lako daje pretraživačima odgovore na njihova pitanja (upite). Uvijek bi trebalo da težite postizanju većeg CTR-a. CTR od 5% je dobar, ali neprestano poboljšavanje ove metrike učiniće vaše kampanje sjajnim.